Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Sepsi OSK – Istorie scrisă în șase ani

 

2022 1

iulie 2022 

 


CSAPATKEP 2020

noiembrie 2020

 


CSAPAT 2018 AUG

august 2018


CSOPORTKEP

mai 2018

Începuturile Sepsi OSK datează din luna iunie a anului 2011, când doi prieteni – Diószegi László și Kertész Dávid – au avut un mare vis. Între timp, „roş-albii” au scris istorie, fiind singura echipă din județul Covasna care a promovat în primul eșalon al fotbalului românesc.

În vara anului 2011, Diószegi László și Kertész Dávid au decis să fondeze un club de fotbal. De asemenea, respectând tradițiile fotbalului din Sfântu Gheorghe, au hotărât și asupra culorilor roșu şi alb, iar la fel privindu-se în trecut le-a venit ideea ca numele clubului să fie OSK (prescurtare de la Olt Sport Klub – vechea echipă din Sfântu Gheorghe). Doar că au vrut ca și numele orașului să se regăsească în denumire și din acest motiv au completat cu Sepsi (Sepsiszentgyörgy – prescurtarea denumirii în maghiară a orașului) și astfel a luat naștere numele asociației: Sepsi OSKÎncă de la început cei doi i-au cooptat în conducerea asociației și pe Pozna David și Kovács Attila, alutări de care sunt fondatorii asociației.

Peste două zile s-au și prezentat cu ideea lor la Asociația Județeană de Fotbal Covasna. Startul campionatului era în câteva săptămâni, doar că atunci au aflat că pentru a se putea înscrie este nevoie și de o echipă de juniori. La propunerea fostului secretar al asociației, Goga György, au luat legătura cu profesorul Siklódi Ferenc, care la Clubul Sportiv Şcolar şi-a întărit echipa de juniori pentru a se înscrie în campionatul județean. Au ajuns la un acord și pe baza unui contract de colaborare cu Clubul Sportiv Școlar acești copii au fost legitimați la Sepsi OSK. Astfel că echipa de tineret a luat ființă, iar pentru echipa mare au apelat la sprijinul a doi foști jucători, Bedőházi Géza și Szűcs Attila. În acel moment și-au propus doar ca un proiect pe termen lung promovarea în Liga a II-a, însă este parte a istoriei că Kertész Dávid „a ghicit” încă pe de atunci că peste cinci ani, în 2016, Sepsi OSK va juca în al doilea eșalon.

În 2011 echipa noastră a debutat cu dreptul în liga a V-a, în așa-zisul „campionat al căruțașilor”, căștigând cu 6-0 cu formația de la Reci, iar după primul sezon au contabilizat și reușita de a urca o nouă treaptă. Aici a fost nevoie de doi ani pentru a mai face încă un pas, însă la capătul sezonului din vara anului 2014 Sepsi OSK a reușit promovarea în cel de-al treilea eșalon după un meci istoric de baraj disputat la Bacău cu reprezentanta judeţului Vrancea. La meciul câştigat la lovituri de departajare echipa a fost susținută de aproximativ șase sute de suporteri.

Astfel că a început drumul nostru în campionatul Ligii a III-a, iar în primul an echipa a încheiat pe locul 3 în Seria I, chiar și adversarii recunoscând că Sepsi OSK a avut cel mai frumos joc. A urmat sezonul 2015/2016, când deja a fost punctat drept obiectiv promovarea în Liga a II-a, ceea ce s-a îndeplinit în urma unei munci serioase și consecvente la care au contribuit cu toții, începând cu administratorul terenului până la conducerea clubului.

Sepsi OSK a câștigat dreptul de a participa în Liga a II-a, iar ceea ce a urmat putem să numim deja o performanță istorică. Primul meci din Liga a II-a cu FC Brașov s-a încheiat cu o înfrângere, însă când lumea începea deja să ofteze, echipa și-a luat avânt. În următoarele cinci etape OSK a fost de neoprit și abia în etapa a șaptea a mai contabilizat o nouă înfrângere, la Satu Mare, când echipa adversă a reușit să marcheze de trei ori, iar noi nu am dat niciun gol. Însă băieții s-au ridicat repede și a urmat o nouă serie de succese, doar în etapa a 19-a fiind învinși din nou, când CS Mioveni a reușit o dublă împotriva noastră, scor 2-0. Toamna anului 2016 a însemnat și o altă premieră, pe 29 octombrie fiind transmis prima oară de o televiziune în direct un meci de fotbal de la Sfântu Gheorghe, iar această sărbătoare a culminat cu faptul că Sepsi OSK a învins cu 2-1 Chindia Târgoviște cu un gol marcat de Mitra Szilárd chiar înainte de finalul partidei.

În primăvara lui 2017, după meciul câștigat cu 2-1 cu Academica Clinceni, unii au început deja să se gândească la șansa că Sepsi OSK o să ajungă acolo unde nici în visul visurilor nu se gândea nimeni: să facă pasul în Liga 1. Iar minunea s-a întâmplat pe data de 28 mai 2017, când la Snagov, în penultima etapă a Ligii a II-a echipa noastră a obținut un rezultat care i-a asigurat clasarea pe locul secund la finalul sezonului. Astfel, pentru prima oară în istoria fotbalului covăsnean, în sezonul 2017/2018 Sepsi OSK își face debutul în primul eșalon al fotbalului românesc.

Așa a pornit la drum o echipă de fotbal mică, pentru ca iată, la un moment dat, să devină și mai mare, promovând în întreaga lume numele orașului Sfântu Gheorghe.

octombrie 2017

team photo

 

SEPSI OSK