1. forduló CS 'U' CRAIOVA 2 - 2 SEPSI OSK

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Sepsi OSK megkezdte szereplését a román labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as kiírásában: fordulatos, végig izgalmas mérkőzésen 2–2-t játszott az Universitatea Craiova otthonában.

ROMÁN SUPERLIGA
1. FORDULÓ
Universitatea Craiova–Sepsi OSK 2–2 (1–0)
Craiova, Ion Oblemenco Stadion, 8000 néző. V: R. Petrescu

U. Craiova: Pigliacelli – C. Capatina (Martic, 84.), P. Papp, Screciu, Cretu, Mateiu – Roguljic (Gustavo Vagenin, 26.), Baiaram (Nistor, 72.), Ivan – Koljic (Markovic, 73.). Vezetőedző: Bálint László György
Sepsi: Niczuly – R. Dimitrov, Balasa, Mitrea, Dumitrescu (Ispas, 82.) – Ninaj (Rondón, 62.), Paun – Barbut (Golofca, a szünetben), Gheorghe (Jonathan Rodríguez, 69.), Stefanescu – Tudorie (Damascan, 69.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Gustavo Vagenin (29., 59.), ill. Damascan (73.), Paun (87.)
Kiállítva: Mateiu (89.)

2022 JUL 15 CRAIOVA SEPSI

ÖSSZEFOGLALÓ

Cserejátékosok gólparádéját hozta a román élvonal első fordulójának rangadója, amelyen a Sepsi OSK kétgólos hátrányból felállva szerzett pontot az Universitatea Craiova otthonában, elrontva a hazai kispadon ez alkalommal bemutatkozó Bálint László György első mérkőzését.

Andrei Ivan lendületes egyéni akcióval próbált az első perctől kezdve áttörni a Sepsi védelmén a hazai csapat, ám jó lövése már nem volt a craiovai kapitánynak. Ion Gheorghe viszont már a Sepsi első kontrájánál helyzetbe került, de lapos lövését védeni tudta a búcsúmeccsét játszó Mirko Pigliacelli, aki Palermóban folytatja pályafutását. A Craiova három szögletet is rúghatott az első tíz percben, Paul Papp, majd Ante Roguljic fejese is fölé ment, majd Stefan Baiaram lőtt kevéssel fölé.

A Sepsi első szögleténél Bogdan Mitrea a bal kapufa közeléből sem tudta kapura fejelni a labdát, és ezt nemsokára bánhatta a Sepsi, a megsérülő Roguljicsot váltó Gustavo Vagenin ugyanis első labdaérintéséből a hálóba fejelt Ivan beadásából – az apró termetű brazilt teljesen magára hagyták a szentgyörgyi védők.

A játék képén azonban nem változtatott a gól, mindkét csapat próbált támadni, de a félidő végén a kapusok remekeltek: előbb Niczuly Roland tette bele bravúrosan a kezét az egyedül kapura törő Elvir Koljics emelésébe, majd Pigliacelli védte vetődve Gheorghe átlövését.

A kapuk szünet után is felváltva forogtak veszélyben, bár ekkor már a Sepsinél volt többet a labda. Catalin Golofca lapos lövésénél újra nagyot védett Pigliacelli, majd Alexandru Tudorie esett át az olasz kapuson, esélyt adva a VAR premierjére a román élvonalban – de így sem járt büntető a vendégeknek. Aztán a túl jó lövési lehetőségre váró Marius Stefanescutól lopott labdával a Craiova végigvitt egy mintaszerű kontrát, és Elvir Koljics lekészítéséből Gustavo Vagenin meglőtte második gólját – de a Sepsi ekkor sem adta fel.

Mario Rondón és Vitalie Damascan becserélése új lendületet adott a szentgyörgyi támadásoknak, és utóbbi alig négy perccel a beállása után pazar kapáslövéssel szépített, a labda a jobb kapufáról pattant a hálóba. A végén pedig rövid felszabadításból Nicolae Paun lőtt 17 méterről nagyon hasonló gólt, ami után a VAR ismét akcióba lépett – de nem a gól érvényességét nézte, hanem a gólszerzőt letaroló Alexandru Mateiu megmozdulását, amely miatt jött is a piros lap a hazai középpályásnak.

A végjátékban így a Sepsi emberelőnyben mehetett a győztes gólért, de mivel Rares Ispas közeli lövését Pigliacelli lábbal kivédte, csak döntetlennel növelte nyolcmeccsesre a Craiova elleni veretlenségi sorozatát. 2–2

PERCRŐL PERCRE


90+9. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A második lövésbe id odatette a lábát egy hazai bekk.

90+8. perc Paun jobbal 16-ról egy előtte álló védőbe lő, az ötös bal sarkáról jobbal a már elfekvő kapusba lő ballal Ispas!

90+4. perc Nyom, nyom a Sepsi, majd Markovic passzát Ivan ballal 22-ről feladja a kapusnak.

90+1. perc Rondón helyzetben, de lassú, Papp szereli őt az ötös jobb sarkán!

Hét perc a ráadás!

90. perc Rondón nyolcméteres fejese pontatlan, Dimitrov beadását eléri a kapus előtt Golofca, de elesik aztán.

89. perc Alexandru Mateiu piros lapot kap Paun megrúgásáért. Rátartott a lövő játékos jobb lábára.

88. perc A VAR szerint is gól a gól? Mit vizsgálhatnak? Ezt...

87. perc GÓL! Ispas beadását nem veszi le jól Damascan, de a Sepsié a labda, jobbról középre ad Dimitrov, NICOLAE PAUN meg jobbal a jobb alsóba lő 16-ról, középről. 2–2!

86. perc Markovic nagyot szólózik, Mitrea szereli a jobb alsó előtt egy méterrel... kirúgás!

84. perc Ivan Martic be, Capatina lesántikál a pályáról.

83. perc Dimitrov beadását Rondón az ötösről a jobb alsó mellé fejeli!

82. perc Rares Ispas váltja Dumitrescut, az utolsó mai sepsis csere. Balbekkcsere.

80. perc Stefanescu Papp pocsék passza után ballal 22-ről nagyon a léc fölé lő.

79. perc Papp fejel a bal alsó mellé az ötös jobb sarkáról, Pigliacelli eléri vetődve a labdát még, és meg is fogja azt. Dumitrescu adott be balról ballal, Dimitrov maradt hoppon.

77. perc Dumitrescu bal oldali beadását Rondon az ötös elől a bal alsó mellé pörgeti!

73. PERC MEKKORA GÓLLAL SZÉPÍT A SEPSI! VITALIE DAMASCAN ballal a jobb alsó sarokba talál középről, 15 méterről, kapásból, Dimitrov jobb oldali beadása után. 2–1!

73. perc Jovan Markovic be, Koljic le.

72. perc Baiaram a jobb combjához kap, senki nem volt a környékén. Lesántikál, csere lesz, Dan Nistor váltja.

69. perc Vitalie Damascan váltja Tudoriét. Jonathan Rodríguez meg Gheorghével pacsizhat az oldalvonal mellett.

68. perc Rondón a bal alsó mellé fejeli Stefanescu bal oldali beadását.

65. perc Andres Dumitrescu is kap egy sárga lapot, Baiaramnak csúszott oda hátulról.

63. perc Mario Rondónba hatalmasat rúg üdvözlésként Paul Papp, sárga lap.

63. perc És gól a gól, sajnos. TÖRTÉNELMI NAP: A ROMÁN LIGA ELSŐ VAR-OZÁSA SEPSI-MECCSEN.

62. perc Mario Rondón be, Ninaj le. Szűrő helyett ék.

59. PERC ITT A BÜNTETÉS, kontra, Ivan és Koljic akciózik, utóbbi passzol GUSTAVO VAGENIN elé, aki ballal lő ismét középről, ismét laposan, de most igen pontosan a jobb alsó sarokba talál. 2–0, Koljicé a gólpassz, aki a két csapat előző meccsén (3–1) a Craiova egyetlen gólját jegyezte.

59. perc Dumitrescu nem lő 13-ról, Stefanescuhoz passzol, de rosszul.

56. perc Nyílt meccs, nagy iram. Gustavo ballal 17-ről, középről Niczuly ölébe lő, Tudorie az ötös bal sarkáról ballal az égbe lő, de les. Több ígéretes vendégtámadás akadt el a 16-oson vagy az utolsó hazai bekkben.

52. perc Helyzet, Dimitrov jobb oldali beadását Tudorie az ötösről a jobb felső mellé fejeli!

51. perc Tudorie helyetben, az ötös jobb sarkánál elhúzza a lábát a kapus... nem, műesés volt. Dimitrov ellenben parádés passzt adott. Cristiano Bergodi reklamál, nem is hiába! Kap egy sárga lapot...

50. perc Gheorghe indítását jobbal a jobb alsóba rúgná 12-ről, kicsit jobbról Golofca, de odaér a kapus. Papp meg nagyot rúg utólag a szélsőbe. Korner.

48. perc Ivan bal oldali, ballábas beadását az ötös másik sarkáról a kapu bal alsó sarka mellé fejeli Koljic.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Golofca Barbut helyén.

Bálint 2009 és 2010 között a DVTK légiósa volt.

E párharc legjobb góllövői:
Gustavo Vaganin 3
Andrei Burlacu2
Anass Achahbar 2
Elvir Koljic 2
Marius Stefanescu 2

Sőt: a kupagyőztes székelyföldi klub két évre szerződtette Cosmin Mateit. A 30 esztendős, széleken és középen is bevethető labdarúgó karrierje javát a Dinamónál töltötte, de a Liga 1-ben játszott az FCSB, az Astra Giurgiu és az FC Viitorul színeiben is, 207 mérkőzésen 28 gólt szerezve. Légósként pedig megfordult a török Genclerbirliginél, a görög Atromitosznál és a horvát NK Istránál.

A 24 éves Denis Ciobotariu három évre írt alá a székelyföldi klubhoz.

Argentin középpályással bővült a Sepsi OSK kerete, a 32 esztendős Jonathan Rodríguez kétéves szerződést kötött a székelyföldi klubbal.

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Három perc a ráadás.

45. perc Ivan beadása éppen csak hosszú az ötösre berobbanó Baiaramnak!

45. perc Cretu megrúgásáért sárga lap Cristian Barbutnak.

42. perc Gheorghe jobbal a jobb alsóba lőne középről, 15 méterről, de vetődve véd Pigliacelli.

39. perc Paun tízről, középről rosszul találja el Barbut jobb oldali beadását. ZICCER VOLT EZ IS!

Első élvonalbeli összecsapására e két csapatnak 2017. szeptember 19-én került sor, idegenben három kettőre nyert az U. Craiova. Ez a párharc a legtöbb gólt hozó meccse.

38. perc De nagy védés, kapura tör a jobb szélen egy labdaszerzés után, villámgyorsan Koljic, az ötös sarkáról jobbal kapura lő, a balra elvetődő Niczuly jobb kézzel még visszanyúl a feje fölé a labdáért. BRAVÚR!

35. perc Papp hazafejeli az ötös és Tudorie elől Dimitov szép indítását.

33. perc Stefan Baiaram kap sárga lapot Paun megrúgásáért. Előtte Cornel Cernea, a Sepsi kapusedzője is sárga lapot kapott.

29. PERC GUSTAVO VAGENIN meg a jobb felsőbe talál. Ivan bal oldali, jobblábas beadása után a középső védők és a kapus is elméláznak, a 30 éves brazil kissé lehajolva a jobb alsóba fejel az ötösről, középről, 1–0!

Roguljic fogja a fejét, egy mentőautóba tették egyből.

27. perc A szöglet után Ninaj kapura fejel hétről, a bal alsó előtt belekap egy sepsis, Mitrea, fejjel, de így is nagyon mellé száll a labda. ZICCER!

26. perc Gustavo Vagenin váltja, előtte Barbutot szerelte acélkeményen Vatajelu.

Előbb összefejelt Dumitrescuval, aztán a gerence aljára is kapott egyet.

22. perc Roguljic a földön, a jobb lába fáj. Komoly az ügy, hordággyal viszik le, a jobb combját fogja közben is.

20. perc Capatina blokkolja Stefanescu ballábas, bal szélről jövő, 14 méteres lövését, majd Tudorie jobbal az ötösön rosszul találja el ollózó mozdulattal Barbut jobb oldali, jobblábas beadását. HELYZET VOLT! 

19. perc Labdaszerzés után gyors támadás, Ivan jobbal 18-ról gyengén a sepsis kapus elé gurít. A közönség pfujol.

A Sepsi az utóbbi 7 meccsen nem kapott ki a Craiovától: 4 győzelem és 3 döntetlenjegyzi meg Boros kolléga.

16. perc A 32 éves, 18-szoros román válogatott Papp nagyon higgadtan old meg egy helyzetet, de sepsis bedobás, a közönség nem örül.

A két csapat tizenötödször mérkőzik meg egymással az első osztályban, négy döntetlen mellett ötször a Sepsi OSK és ötször az Universitatea Craiova örülhetett. Legutóbb idén május elején találkoztak a Román Kupa-elődöntőben, amikor kettős győzelemmel jutottunk a fináléba – írja a Sepsi honlapja.

14. perc Roguljic beadása Niczuly-csemege.

11. perc Ez sem rossz, Baiaram jobbal centiméterekkel emel a jobb felső fölé kissé jobbról, 21-ről, bár Niczuly rajta volt.

10. perc Szép támadás, de Ivan 18 méteres lövésébe jól áll bele Balasa.

7. perc Balasa jól védekezik, és blokkolja Cretu távoli lövését. A következő korner is veszélyes, de az ötös bal sarka elől szép mozdulattal a léc fölé fejel, nem is sokkal Roguljic.

A kapus anno a Laziótól igazolt a Romához, majd a Parmában is játszott.

6. perc Ziccer, Ninaj gigászi passzát Barbut kapura vezetheti, jobbal nyolcról kapura lő, de hatalmasat véd a jobb alsó előtt Pigliacelli.

5. perc Hopp, Niczuly rosszul jön ki egy szögletre, szerencsére Papp hatról a jobb felső fölé fejeli a labdát.

Négy volt craiovai a Sepsi kezdőjében, Dimitrov, Balasa, Barbut és Tudorie, plusz az edző Bergodi.

Ivan a hazaiak legértékesebb játékosa, 1.8 millió eurót ér a játékjoga.

1. perc Ivan megindul a bal oldalon, a beadása Balasáé.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazai drukkerek hatalmas füsttel ünneplik az új idényt.

A Sepsi piros-fehér mezben és piros nadrágban, a Craiova kék-fehér mezben és fehér nadrágban.

A Craiova kapusának ez a búcsúmeccse, eladták a Palermónak. Az olasz Mirko Pigliacelli 150 ezer eurót ért meg a talján csapatnak.

A kolozsváriak gyors kiesése a BL-selejtezőben az örmény Pjunik ellen a román bajnokság egyre csökkenő színvonalát jelzi, igaz, a bukás dacára továbbra is a CFR a Superliga első számú esélyese.

A keret erősödött a nyári igazolásokkal, a Szuperkupát éppen két új szerzemény, Cosmin Matei és Mario Rondón gólja szállította Sepsiszentgyörgyre. Az elmúlt öt évben stabilan dobogós, ám a bajnoki cím közelébe csak 2020-ban, éppen a mostani Sepsi-edző, Cristiano Bergodi irányításával eljutó Craiova kispadjára a felkészülés elején Bálint László György érkezett. A trénertől szervezettebb és eredményesebb futballt várnak, mint elődjétől – ám a szinte teljesen változatlan keret miatt az  Universitate alighanem ezúttal sem tud érdemben beleszólni a CFR és a FCSB vetélkedésébe.

HATODIK IDÉNYÉT KEZDI péntek este a Liga 1-ről Superligára átnevezett román élvonalban a Sepsi, amely máris rangadót játszik a bajnoki bronzérmes Universitatea Craiova otthonában. A Román Kupa, majd a Szuperkupa megnyerésével a Sepsi bekerült az élcsapatok közé, bár a klub- és a szakmai vezérkar is rendre az zal hárítja el a bajnoki címre vonatkozó kérdéseket, a szentgyörgyiek anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy ilyen álmokat kergessenek. A cél a most induló évadban a felsőházi rájátszásba jutás (vagyis az alapszakasz legjobb hat csapata közé kerülés), a jó Román Kupa-szereplés és legalább egy fordulót túlélni az európai porondon. 

Hadnagy Attila klubigazgató mindenekelőtt a klubvezetőknek gratulált Cristiano Bergodi szerződtetéséhez, akinek sepsiszentgyörgyi tevékenysége a klub eddigi legnagyobb sikereihez vezetett. Az olasz mester önmagának is gratulált, hogy elfogadta a háromszékiek hívását, hiszen remek körülmények között dolgozhat, megvalósíthatja szakmai elképzeléseit, és az eredmények sem késlekedtek.

Ha ebből dobogós helyezés lenne, azt elképesztő bravúrnak tekinteném” – mondta Diószegi, aki egyúttal bejelentette a bármelyik középpályás pozícióban bevethető argentin Jonathan Rodríguez szerződtetését. A korábban a Kolozsvári CFR-nél és a Dinamo Bucuresti-nél szereplő játékossal elvileg kiegészült a Sepsi OSK bajnoki kerete.

A nap során tartott idénynyitó sajtótájékoztató keretében a klub elnöke higgadtságra intette a bajnoki címről álmodozókat, és a felsőházi rájátszásba, azaz a bajnokság első hat csapata közé kerülést jelölte meg a kezdődő idény elsődleges célkitűzéseként.

Nem győznek betelni csapatuk közelmúltbeli sikereivel a Sepsi OSK szurkolói. A Diószegi László klubelnök által meghirdetett szerda esti kupabemutatóra is több mint ezren sereglettek össze az együttes új otthona, a tavaly októberben felavatott Sepsi Aréna előtti parkolóban. Az eseményen néhány perc erejéig megjelentek a pénteki craiovai bajnoki rajtra való elutazás előtti utolsó edzést épp csak befejező együttes tagjai is, akik nevében Bogdan Mitrea csapatkapitány megígérte, hogy a jövőben is igyekeznek hasonló ütemben gyarapítani a fiatal klub trófeagyűjteményét.

BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS - Nemzeti Sport

SEPSI OSK