Először jutott elődöntőbe a Sepsi OSK

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Története eddigi legjobb eredményét érte el a Sepsi OSK a Román Kupában, ugyanis szerda este bejutott az elődöntőbe, miután a papírformát érvényesítve 1–0 arányban legyőzte a másodosztályban érdekelt FC Petrolul Ploiești csapatát az Ilie Oană Stadionban. A piros-fehér mezeseket több mint 100 háromszéki szurkoló is elkísérte a Prahova megyei kiszállásra, ahol magyarellenességben sem volt hiány, sőt Iulian Călin játékvezető a 89. percben xenofób, Magyarország-ellenes obszcén bekiabálások miatt a mérkőzést is félbeszakította, az öltözőbe parancsolta a csapatokat, majd a néhány perces kényszerszünet után lejátszották a mérkőzést.

Fotó: FC Petrolul Ploiești

Fotó: FC Petrolul Ploiești

Az első félórában a mintegy 5700 hazai szurkoló biztatását élvező házigazdák lendületesen és bátran játszottak, nem ijedtek meg az esélyesebbnek kikiáltott sepsiszentgyörgyi csapattól, több komolyabb helyzetet is kialakítottak. A Leo Grozavu irányította labdarúgók középpályán ismét fegyelmezetlenül és hibákkal teletűzdelve játszottak, emiatt a támadójáték is akadozott. A nehézségeket tetézte, hogy a túlzott durvaság miatt a 12. percben lesérült Pavol Šafranko, aki helyett némi meglepetésre nem Goran Karanović, hanem Andrei Dumiter lépett pályára.

A Petrolul előtt adódott az első nagy lehetőség, a 14. percben Alexandru Șaim Tudor átverte a védőket, viszont lövése a bal kapufát találta el. A vártnál gyengébben játszó piros-fehér mezesek a 35. percig nem jegyeztek kaput eltaláló lövést, a legveszélyesebb helyzetük Fülöp István nevéhez fűződött, aki a tizenhatos vonaltól vette célba a kaput, viszont a labda kevéssel a jobb alsó mellett ment el. A 35. percben a Sepsi OSK megszerezte a vezetést, Nicolae Carnat nagyszerű jobb oldali beadását a csereként beállt Dumiter a jobb alsóba fejelte (0–1). A kapott gól után változott a játék képe, alábbhagyott a hazai csapat lelkesedése, a vendégek mezőnyfölényben játszottak, és előrevágott labdákkal próbálták a védők mögül kiugratni a szélsőket, azonban nem jártak sikerrel.

Szünet után csökkent a játék színvonala, a pontatlanul passzoló piros-fehérek pedig a 77. percig nem jelentettek veszélyt Cezar Lungu kapusra. A másik oldalon ismét Șaim Tudor került helyzetbe, akinek lövését előbb Niczuly Roland hárította, majd a fiatal szélső újabb próbálkozása a keresztléc fölött szállt el. A háromszéki együttes az utolsó negyedórában végleg eldönthette volna a párharcot, viszont Marius Ștefănescu emelése pontatlan volt, majd a házigazdák hálóőre bravúrral védett.

A 89. percben Iulian Călin félbeszakította a mérkőzést, mivel a hazai ultrák ismét Magyarország-ellenes obszcén bekiabálásokkal hívták fel magukra a figyelmet, miután a mérkőzésen korábban „bozgoroztak”, és a Kifele a magyarokkal az országból rigmus is felcsendült, ráadásul öngyújtókat és pénzérméket dobáltak Niczuly Roland irányába. A kényszerszünet után lejátszották a mérkőzést, a játékvezető négyperces hosszabbítást ítélt. Miután a ráadásban nem történt említésre méltó, a Sepsi OSK története első elődöntőbe jutásának örülhetett.

Román Kupa, negyeddöntő: FC Petrolul Ploiești–Sepsi OSK 0–1 (0–1).

Ploiești, Ilie Oană Stadion, mintegy 5800 néző. Vezette: Iulian Călin (Ștefănești).

Petrolul: Lungu – Bărboianu – Răuţă, Sîrghi, Ţicu – Pierce – Șaim Tudor, Marinescu (G. Deac, 62.), Meza Colli, Roigé (Ekollo, 81.) – Arnăutu (Hamza, 61.). Vezetőedző: Constantin Enache.

Sepsi OSK: Niczuly – Celea, Bouhenna, Tincu, Ştefan – Vaşvari – Ştefănescu, Deaconu (Achahbar, 46.), Fülöp I., Carnat (Diaz Grassano, 77.) – Šafranko (Dumiter, 12.). Vezetőedző: Leo Grozavu.

Gólszerző: Dumiter (35.).

Sárga lap: Bărboianu (42.), Meza Colli (64.), Șaim Tudor (90+3.), illetve Bouhenna (71.), Niczuly (89.).

Szerző: Miska Brigitta (Háromszék)

SEPSI OSK