Nem gazdálkodott jól a ziccereivel, kikapott Konstancán a Sepsi

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Boros Miklós, Mike Barnabás - Nemzeti Sport

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) felsőházi rájátszásának első fordulójában a Sepsi OSK 2–1-re kikapott a Farul vendégeként.

Nagy győzelem után immár a rájátszásban bizonyíthat a Sepsi OSK (Fotó: Máté Bence)

ROMÁN SUPERLIGA
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ
Farul Constanta–Sepsi OSK 2–1 (1–0)

Ovidiu, Gheorghe Hagi Akadémia központi pályája, 3807 néző. Vezette: Kovács István
Farul: Aioani – Kiki, Larie, Artean, Borza (Marins, 83.) – Baluta, Nedelcu (Sirbu, 46.), Grameni (Casap, 77.)  – Mazilu (Doukouré, 73.), Alibec, Munteanu (Mateus, 73.). Vezetőedző: Gheorghe Hagi
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Ninaj, Ciobotariu, Dumitrescu – Stefanescu, Papa, J. Rodriguez (Paun, 66.), Aganovic – Rondón (Safranko, 66.), Tudorie. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Grameni (28.), Mazilu (46.), ill. Tudorie (59.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vereséggel kezdte a Sepsi OSK a román élvonal felsőházi rájátszását, a székelyföldi csapat elsősorban gyenge helyzetkihasználása miatt maradt alul az éllovas Farul otthonában.

A két csapat alig 19 nappal korábban találkozott utoljára, de a vasárnap délutáni meccs szinte semmiben nem emlékeztett az alapszakaszban vívott összecsapásra. Akkor a Sepsi képtelen volt érdemi ellenállást kifejteni, és csupán 2-0 után lefékező hazaiaknak köszönhetően úszta meg a nagy különbségű vereséget, most viszont egyenrangú ellenfele volt az éllovasnak. A Farul ugyan viszonylag hamar kiharcolta a mezőnyfölényt, de akciói többsége elhalt a szentgyörgyi tizenhatos előtt, Denis Alibec kiugrási kísérleteit pedig blokkolták a védők. Az első nagy helyzet így a Sepsi előtt adódott, a dragos Nedelcut lefutó Adnan Aganovic a kifutó kapust átívelve a lécet találta el, a kipattanóra lecsapó Alexandru Tudoriet pedig Marian Aioani nem engedte lövéshez jutni. A másik oldalon Adrian Mazilu lapos lövését még védte Niczuly, de Constantin Grameni 17 méterről, félmagasan meglőtt labdája már védhetetlenül vágódott a bal sarokba. A gól megzavarta kissé a Sepsit, de Niczuly az egyedül kapura törő Alibec lövését is védte. A félidő legvégén Tudorie magára maradt a konstancai tizenhatosban, de hiába volt ideje lekészíteni magának a labdát, a 11-es pontról a jobb felső mellé lőtt.

A kihagyott ziccer szünet után rögtön megbosszulta magát, a Farul ugyanis első támadásából növelte előnyét: Tudor Baluta jobbról érkező beadása után a hosszú oldalon érkező Mazilu lőtt kapásból a léc alá. 2-0 után viszont ugyanúgy elkényelmesedett a hazai csapat, mint az alapszakaszban vívott mérkőzésen, és amikor Aioani elhúzta a kiugró Marius Stefanescu lábát, csak a lest jelző a partjelző mentette meg a büntetőtől a Farult. De csupán három percre, mert Stefanescu mélységi passza után Tudorie a harmadik ziccerét már belőtte.

A kevesebb mint 72 órája élet-halál meccset játszó Sepsi a hajrában sokkal frissebb volt, mint a rájátszásra már nyolc napja készülő Farul, de a második gól már nem jött össze. Pavol Safranko rögtön a beállása után jó helyzetből mellé lőtt, Stefanescu sorfalba lőtt egy 22 méteres szabadrúgást, Tudorie és Stefanescu átlövései középre mentek – miközben konstancai oldalon csak Alibec szólója volt veszélyes, de az sem találta el kaput.

PERCRŐL PERCRE

Véget ért a mérkőzés.

3 perc lesz a ráadás.

90. perc: Itt a válasz, Stefanescu cselezgetett, majd lőtt 20 méterről Aioani kezei közé.

89. perc: ALIBEC! A 32 éves csatár eldönthette volna a mérkőzést, de 16 méterről nem találta el Niczuly kapuját.

88. perc: Ninaj ütközte le hátulról Alibecet, sárga lapot kapott Kovácstól.

84. perc: TUDORIE! A Sepsi támadója 17 méterről, kapásból tüzelt, pechjére a labda pont középre ment, így Aioani megfogta.

83. perc: Még egy hazai csere: Borza le, Marins be. A Gremiótól érkező brazil most mutatkozik be a Superligában.

77. perc: Újabb csere a hazai csapatnál. Grameni le, Casap be.

73. perc: Csere a hazaiaknál. Mazilués Munteanu le, Doucouré és Mateus be.

71. perc: ZICCER! 

66. perc: Kettős csere a vendégeknél: Rondón helyére Safranko, Rodríguez helyére Paun érkezett.

59. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍT A SEPSI! Stefanescu kiváló ütemben ugratta ki Tudoriét, a Sepsi 27. születésnapját ünneplő csatára pedig Aioani alatt a kapuba helyezett!

56. perc: Aioani elkaszálta Stafanescut, de beintették a lest. A visszajátszásból kiderült, hogy a Sepsi támadója nem volt lesen, de a videobíró nem szólt Kovácsnak, hogy nézze vissza az akciót, mivel nem volt egyértelműen szabálytalan a hazai kapus mozdulata.

55. perc: Sirbu is besárgult.

53. perc: Papa pörkölte a labdát a kapura kapásból, viszont a nem találta el Aioani kapuját.

51. perc: Borza kapja a mérkőzés első sárga lapját.

 50. perc: Hoppá! Munteanu elől mentett becsúszva Niczuly.

46. perc:  GÓÓÓL! MEGUPLÁZZA ELŐNYÉT A FARUL! Bealudt a Sepsi védelme, Grameni elhúzott a jobb oldalon, majd keresztbelőtte a labdát a kapu előtt, a beadást Mazilu váltotta gólra. Mindössze 50 másodpercre volt szüksége a Farulnak a góllövéshez.

Elkezdődött a második félidő.

Egyet cserél a Farul szünetben, Nedelcu helyére Sirbu érkezik.

 Véget ért az első félidő!

45+1. perc: TUDORIE! A Sepsi csatárának a lábában maradt az egyenlítés, aki nagy helyzetben kapta meg a labdát, de ballal csúnyán mellé durrantott.

1 perc kesz a ráadás.

40. perc: Larie tüzelt 30 méterről, a labda méterekkel a kapu mellett gurult ki a pályáról.

38. perc: Stefanescu hozta helyzetbe Aganovicot, de a horvát túl sokat várt a kapuralövéssel.

37. perc: Tudorie maradt lent egy ütközés után, némi intermezzo után képes volt folytatni a játékot.

31. perc: MIT VÉDETT NICZULY? Gyors kontrát vezetett a Farul, Baluta szöktette magát a jobb oldalon, de ziccerben nem tudott túl járni a Sepsi kapusának az eszén.

29. perc: Rodríguez került váratlanul helyzetbe, de gyenge lövése nem okozott gondot Aioaninak.

28. perc: GÓÓÓL! VEZET A FARUL! Niczuly kiütött egy beadást, a kipattanót Grameni begyűjtötte, majd 17 méterről a kapu bal oldalába tekerte.

25. perc: HELYZET! Mazilu vette le a labdát és a hosszú sarok irányába belsőzött...  Gyengén, Niczuly könnyedén védett. A sarokrúgás veszélytelennek bizonyult.

23. perc: Veszélyes szabadrúgással jöhetett a Farul, de nem sikerült végrehajtani a variációt – Stefanescu piszkált bele a legurított labdába.

22. perc: Borza kereste a labdával Alibecet, de Niczuly remek ütemben jött ki a kapujából és begyűjtötte a labdát.

20. perc: Alibec próbált sarokkal gólpasszt adni, de Ciobotariu résen volt és kibombázta a labdát.

17. perc: MI MARADT KI?! Aganovic ellopta a labdát Nedelcutól, majd megpróbálta átemelni a kinn álló Aioanit, de a labda a kapufán csattant – a kipattanó Tudorie a Farul kapusába lőtte.

16. perc: Grameni 19 méterről csúnyán a kapu fölé durrantott.

13. perc: Ismét Alibec került volna helyzetbe, de jól reagált a Sepsi védelme.

11. perc: Tudorie ugrott ki a leshatárról,  de Aioani jó ütemben érkezett és megszerezte a labdát.

8. perc: Dumitrescu a a lövés pillanatában szerelte Alibecet.

3. perc: Artean mentett hatalmasat Tudorie elől, a partjelző ezután intette be a lest.

2. perc: Alibec indult meg középen, Ninaj szerelt az utolsó pillanatban.

1. perc: Baluta és Dumitrescu ütközött, de végül mindkét játékos tudta folytatni a játékot.

 Elkezdődött a mérkőzés!

A hazai csapat kékben, a Sepsi piros-fehérben lép pályára.

Ez lesz a hazai csapatot tulajdonos-edzőként irányító Gheorghe Hagi 300. mérkőzése a román élvonalban.

SEPSI OSK