Egy gól döntött a második mérkőzésen is – másodszor kupadöntős a Sepsi OSK!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

BOROS MIKLÓS, SZABÓ RÓBERT - Nemzeti Sport

Szoros mérkőzésen aratott 1–0-s győzelmet a Sepsi OSK az Universitatea Craiova otthonában, így 3–1-es összesítéssel megnyerte a két csapat párharcát a Román Kupa elődöntőjébe, és bejutott a sorozat fináléjába.

ROMÁN KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Universitatea Craiova–Sepsi OSK 0–1 (0
–0)
Craiova, Ion Oblemenco-stadion, 15 000 néző. Vezette: Horatiu Fesnic
Craiova: Pigliacelli – Vatajelu, Papp, Screciu, Bancu – Cretu, Mateiu (Roguljic, 69.) – Gustavo Vagenin (Cimpanu, 59.), Baiaram (Nistor, 59.), Ivan – Markovic (Koljic, 59.). Vezetőedző: Laurentiu Reghecampf
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Balasa (Ninaj, 73.), Mitrea, Dumitrescu – Paun, Eder González, Aganovic (Vasvari, 80.) – Barbut (Golofca, 59.), Tudorie (Luckassen, 73.), Stefanescu (Askovszki, 80.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Stefanescu (66.)
Kiállítva: Bancu (86.)
A párharc végeredménye: 3–1 a Sepsi OSK javára.

ÖSSZEFOGLALÓ

Két év alatt másodszor jutott a Román Kupa döntőjébe a Sepsi OSK, a székelyföldi csapat ugyanis az elődöntő visszavágóját is megnyerte a címvédő Universitatea Craiova otthonában. 

A 30 ezer férőhelyes Ion Oblemenco-stadion ugyan csak félig telt meg a mérkőzésre, a hazai közönség azonban már az első pillanattól kezdve kifütyülte a Sepsi futballistáinak minden megmozdulását és szurkolóinak rigmusait. Az ideges hangulat a pályára is átjött, az első félidőben 23 szabálytalanságot követtek el a játékosok, és olyan kirívó sportszerűtlenség is akadt, hogy a hazaiak nem adták vissza a vendégek által az ápolás lehetőségéért kirúgott labdát. A legnagyobb szabálytalanságot észre sem vette Horatiu Fesnic játékvezető, amikor a 4. percben Mitreát a mezénél fogva rántották le a hazai kapu előtt. A Craiova legnagyobb lehetősége is a mérkőzés elején volt, Cretu keresztlécről kivágódó fejesénél, ezt követően viszont a Sepsi védelme jól állta a nyomást, sőt, a szünet előtt Aganovic tökéletes ziccerben lőtt Pigliacellibe.  

A szünet után a Sepsi váratlan letámadása teljesen meglepte a craiovai védelmet, Pigliacelli újabb bravúrja, majd Papp blokkja azonban csak időlegesen mentette meg a góltól a hazaiakat. Niczuly kirúgását ugyanis elnézték a védők, s a Bancut lefutó Marius Stefanescu szinte a kapuig gyalogolt a labdával, amelyet Pigliacelli lábai között lőtt be. A hátralevő időt már könnyedén kibekkelte a szentgyörgyi csapat, a fejetlenül támadó Craiova pedig a végén kapitányát is elvesztette: az Askovszkit hasba fejelő Bancu kapott piros lapot.

A kupadöntőben a FC Voluntari lesz a Sepsi ellenfele, a mérkőzést május 19-én a bukaresti Rapid-stadionban rendezik.

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: Véget ért a mérkőzés! 2020 után másodszor kupadöntős a Sepsi OSK!

90+3. perc: Ivan távoli lövése egy szentgyörgyi védőről pattant mellé, a szöglet után pedig Screciu próbálkozott, de a kapu fölé fejelt.

90+1. perc: Askovszki letámadja Pigliacellit, aki csak a Sepsi játékosát találja el felszabadítórúgásánál, de szerencséjére mellé pattan a labda.

NÉGY PERC A RÁADÁS

86. perc: Az előző esetnél Askovszkinak kiosztott egy sárga lapot a bíró.

86. perc: Bancu egy bedobás előtt hasba fejelte Askovszkit, majd a labdát is hozzávágja, a játékvezető pedig nem hezitál, kiosztja a piros lapot.

84. perc: Alig, hogy elhagyta a pályát Aganovic újabb sárga lapot kap, így kiállítja a játékvezető. Ez azt jelenti, hogy nem játszhat a fináléban.

81. perc: A Sepsi védői kifejelték a labdát, de Vatajelu kapásból, nagyjából 25 méterről visszalőtte azt, de Niczuly kiütötte a léc alá tartó labdát.

80. perc: Stefanescu és Aganovic számára is véget ér a mérkőzés, Askovszki és Vasvari érkezik a helyükre.

78. perc: Hosszú idő után újabb sárga lap: Aganovic rúgta el a labdát sípszó után, amit a játékvezető nem hagyott büntetés nélkül.

76. perc: Bancu beadását Koljic fejelte kapura, de pont középre, Niczuly kezébe.

73. perc: A sérült Balasa helyére Ninaj érkezik, míg Tudorie-t Luckassen váltja.

69. perc: Mateiu számára véget ért a mérkőzés, Roguljic érkezik a helyére.

A szentgyörgyi tábor a magyar válogatott mérkőzéseiről is ismert „Az éjjel soha nem érhet véget" slágerre kezdtek rá a gól után.

66. perc: GÓÓÓL! Aganovic passzolt Stefanescu elé, aki lefutotta Bancut, majd közelről, jobbról a kapus lábai között lőtt a hálóba. 0–1

65. perc: Ivan szabadon maradt az ötös bal sarkánál, félollóval próbálkozott, de nagyon fölé ment a labda.

64. perc: Nistor lőtt több mint 30 méterről... Legalább három méterrel a kapu mellé.

61. perc: Matei 24 méterről lőtt, a labda megpattant Golofcán, így szöglettel következhetett a Craiova. A sarokrúgást Nistor végezte el, Cretu fejelt, de a kapu fölé, ráadásul feldöntötte Balasát, így a Sepsi jöhet szabadrúgással.

59. perc: Cserélnek a szentgyörgyiek: Golofca érkezik Barbut helyére. A hazaiaknál Baiaram, Markovic és Gustavo hagyja el a pályát, a helyükön Nistor, Koljic és Cimpanu.

57. perc: Aktivizálja magát a Sepsi: Eder passzolt Tudorie elé, aki lőtt, de Papp a tizenegyespontnál állva blokkolta a próbálkozást.

55. perc: Vatajelu elcsúszott, Stefanescu pedig kihasználta a hazaiak játékosának hibáját, kapura tört, de 12 méterről leadott lövését Pigliacelli kiütötte.

53. perc: Eder González próbálkozott 22 méterről, de a labda messze a kapu fölé szállt.

50. perc: Gustavót kereste Ivan beadása, de az apró termetű brazil nem tudott elég magasra ugrani.

48. perc: Stefanescu szöglete után Mitrea fejelt kapura, de Pigliacelli könnyedén védett.

47. perc: Aganovic 17 méterről próbálkozott, lövése azonban a védőkön megpattanva centikkel a jobb felső sarok mellett ment el.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45+3. perc: Véget ér az első játékrész.

45+1. perc: Aganovic kap pazar labdát Barbuttól, betör a tizenhatoson belülre, egy csellel elfekteti Gustavót, de az ötös közeléből leadott lövését Pigliacelli bravúrosan kiüti.

HÁROM PERC A RÁADÁS

44. perc: Paun tarolja le Gustavót az oldalvonal mellett, ő is sárgát kap.

43. perc: Eder és Ivan kakaskodik az oldalvonal mellett, ami után utóbbi sárga lapot kap, mert fellökte a vendégek spanyol középpályását.

41. perc: Markovic tör be középen Mitrea és Dumitrescu között, lövés helyett azonban elesik, de a bíró nem sípol.

35. perc: Mateiu a felezővonalnál odatalpal Barbut lábfejére, de megússza a sárga lapot.

33. perc: Craiovai szöglet után Markovic ütközött Niczulyval, akit ápolni kell az eset után.

32. perc: Markovic próbálkozik 16 méterről, azonban lövését blokkolják a védők, a labda pedig Niczulynál köt ki.

30. perc: Bancu balról érkező beadását a kapunak háttal álló Baiaram fejelte fölé.

27. perc: Cretu fejeli le a labdát Ivan elé, de 15 méterről leadott lövését Balasa blokkolja.

Mindkét csapatban megfordultak már páran... A Sepsi jelenlegi kezdőjében négy korábbi Craiova-játékos szerepel: Dimitrov, Balasa, Barbut és Tudorie, valamint a vendégek vezetőedzője, Cristiano Bergodi is irányította a hazaiakat még 2020-ban.

26. perc: Aganovic jobbról kapu elé lőtt labdáját a kivetődő Pigliacelli csípi el az ötösön érkező Tudorie elől.

22. perc: Helyzet a másik oldalon is: Vatajelu ívelte a labdát a Sepsi védelme mögé, azonban Ivan öt méterről a jobb sarok mellé fejelt.

22. perc: Barbut tette vissza a labdát Dumitrescunak, aki 22 méterről bal külsővel lőtt kapura, de Pigliacelli vetődve elcsípte a bal alsó sarokra tartó próbálkozást.

21. perc: Baiaram cselezgetett, majd 19 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt.

14. perc: Ivan 20 méterről próbálkozott, de lövése nem volt pontos, a bal felső sarok felett ment el.

13. perc: Ismét jól adja be a szögletet Gustavo, ezúttal Screciut találta meg, aki 10 méterről kevéssel a jobb sarok mellé fejel.

8. perc: Ivan próbálkozik a tizenhatos bal sarkától, Dimitrov lábán megpattan a labda, így megy el a hosszú sarok mellett. A szögletet Gustavo küldte kapu elé, a rövid saroknál Cretu érkezett, aki a keresztlécre fejelte a labdát.

4. perc: Eder ívelt középre egy szögletet, Screciu pedig a mezénél fogva rántotta le Mitreát, de a játékvezető nem látta szabálytalannak az esetet, továbbengedte a játékot.

3. perc: Aganovic próbálkozott távolról, ami után a hazaiak tudtak kontrázni, de csak egy szögletet sikerült elérniük.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Sepsi OSK végezte el a kezdőrúgást.

Fehér-kékben lép pályára a Craiova, piros-fehérben a Sepsi.

A Sepsi OSK fontos személyt kénytelen nélkülözni, hiszen Cristiano Bergodi nem lehet ott a kispadon, miután a csapat vasárnapi bajnoki mérkőzésén kiállították.

ELŐZMÉNYEK

A kupapárharc első mérkőzését 2–1-re megnyerte a Sepsi, ám ellenfele igazi specialistának számít a sorozatban: az Universitatea Craiova a legutóbbi öt idényben négyszer is elődöntőbe jutott, 2018-ban és tavaly meg is nyerte a sorozatot. A hazaiaknak ráadásul a bajnoki szereplés miatt sem fáj már a fejük, mivel mindenképpen a 3. helyen végeznek. Így viszont – a szentgyörgyiekhez hasonlóan – nekik is a kupa a rövidebb és egyszerűbb út az újabb nemzetközi kupaszereplés felé, ha ugyanis más csapat nyeri a kupát, a bronzérmesnek még osztályozót kell játszania az alsóház döntőjét megnyerő csapattal az Európa-konferencialigában indulásért.

A Sepsi kizárólag élvonalbeli csapatok kiejtésével, négy egygólos győzelemmel jutott el a kupadöntő kapujába, miközben a Craiova a bajnok kolozsvári CFR kiejtése után két harmadik ligás ellenfelet fogott ki az előző körökben. A szentgyörgyi előny ellenére az Universitatea nemcsak a párharc, hanem a kupa megnyerésének is legnagyobb esélyese, Cristiano Bergodi, a vendégek edzője mégis optimistán várta a visszavágót.

„Nem számít, hogy van egy kis előnyünk, mert nagyon jó csapattal játszunk. Bátran, koncentráltan kell futballoznunk, csak védekezéssel semmire sem megyünk. A Craiova az ország egyik legjobb csapata, amelynek rengeteg helyzete van, sok gólt lőnek, főleg a széleken remekül tolják előre a játékot” – nyilatkozta a Sepsi közösségi oldalának az olasz edző, aki két éve még a craiovai kispadon ült, ám a koronavírus-járvány miatt szinte kizárólag zárt kapus mérkőzéseken. Most viszont telt ház, 30 ezer néző is lehet a Ion Oblemenco-stadionban, bár kérdéses, hogy a bajnoki reményeket szertefoszlató, FCSB-től elszenvedett vasárnapi vereség (0–1) hogyan hat a craiovai közönségre.

SEPSI OSK