24. Forduló FC UTA ARAD 1 - 0 SEPSI OSK

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A Sepsi OSK 1–0-ra kikapott a fordulót megelőzően edzőváltáson áteső UTA Aradtól a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Liga 1) 24. fordulójában, szombaton.

ROMÁN LIGA 1
24. FORDULÓ
UTA Arad–Sepsi OSK 1–0 (0–0)
Arad, Neuman Ferenc-stadion, 3500 néző. Vezeti: Horatiu Fesnic  
UTA: Iacob – Baravykas, Erico, Benga, Sljakov – Roger, Batha, Ubbink, Miculescu (Patlagica, 88.) – Dangubic (Medimorec, 90+1.), Laukzemis (Otele, 64.). Vezetőedző: Ionut Badea.
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Ninaj, Mitrea, Ispas – Éder Gonzalez, Aganovic (Fofana, 75.) – Askovszki (Golofca, 58.), Achahbar (Paun, 58.), Stefanescu (Damascan, 88.) – Luckassen (Tudorie, 75.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Miculescu (77.)  

ÖSSZEFOGLALÓ

Aradon bejött az edzőváltás, Cristiano Bergodinak viszont nem jöttek be a cseréi, így az UTA legyőzte a Sepsi OSK-t a román élvonal 24. fordulójában.  

Az alig másfél éve átadott aradi Neuman Ferenc-stadionban kellemes tavaszias idő, a Liga 1 átlagát jócskán meghaladó 3500 néző és az általuk biztosított forró hangulat, viszont borzalmasan rossz minőségű, göröngyös gyep várta a csapatokat. Ez pedig a Cristiano Bergodi keze alatt labdabirtoklásra, rövid passzos játékra építő Sepsit zavarta meg jobban, mint a hosszú indításokkal vertikálisabb futballt választó, agresszíven letámadó UTA-t. A hazaiak borzalmas helyzetkihasználásán azonban az edzőváltás sem tudott javítani, a két perc alatt kétszer is csak Niczuly Rolanddal szemben álló Karolis Laukzemis mindkétszer a szentgyörgyi kapusba lőtte a labdát, és Filip Dangubic gyenge kapáslövésében sem volt veszély. Idris Batha megpattanó átlövésénél már figyelnie kellett Niczulynak, aztán félóra után a Sepsi támadójátéka is kezdett életjeleket mutatni, de Sztefan Askovszki az ötösön csúszott el a lövés pillanatában. Így Adnan Aganovic fölé szálló távoli bombája volt a vendégek első lövése, majd megint Niczulynak kellett védenie, ezúttal Desley Ubbink 12 méteres, lapos próbálkozását. Az első félidő legnagyobb lehetősége végül mégis a Sepsié volt, de Marius Stefanescu beadása után az üres kapu elé spárgázva érkező Kevin Luckassen rosszul találta el és a kapu mellé sodorta a labdát.

Az első félidő helyzet-cunamija után a másodikban óvatosabbá váltak a védelmek, a Sepsi jobban be is húzódott kapuja elé – így jóval kevesebb lett a lövés, Niczulynak csak beadásokat kellett hatástalanítania. A mérkőzés kulcsmomentuma Boubacar Fofana becserélése lett, a Sepsi guineai középpályása ugyanis egyből párharcot vesztett a középpályán, szabad utat engedve Roger Juniornak a Sepsi kapuja felé. A brazil középpályás pedig ugyan csak a felsőlécet találta telibe, de a kipattanót labdát David Miculescu csukafejessel az üres kapuba küldte. A Sepsi pedig időzavarban hiába ívelgette előre, ismét csak Fofana adott gólpasszt Rogernek, de Niczuly védte a közeli lövést – ennek ellenére az UTA egy hét után visszaelőzte a Sepsi a Liga 1 kilencedik helyén.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!  

90+3. perc: Iacob kapott sárgát időhúzásért.  

90+1. perc: Dangubic helyén Medimorec a pályán a hazaiaknál.  

90. perc: Négy perc a hosszabbítás!  

88. perc: A Sepsinél Stefanescut Damascan váltotta.    

86. perc: Miculescu helyett Patlagica a pályán.  

84. perc: Újabb eladott labda után Roger vezethette rá a labdát a sepsiszentgyörgyiek védelmére, ziccerig cselezte magát, majd lőtt, de Niczuly bravúrral hárítani tudott.  

83. perc: A hosszabbítással együtt is nagyjából 10 perce maradt a Sepsinek, hogy egyenlítsen.   

Roger szerzett labdát Fofana hibája után, a kapu felé iramodott, lövőhelyzetig cselezte magát, majd a felső lécet találta el, viszont a kipattanót Miculescu közelről már értékesítette, fejjel. 1–0 

77. perc: GÓL, vezet az UTA Arad!  

75. perc: Ezúttal is kettőt cserélt a Sepsi: Luckassen és Aganovic helyére Tudorie és Fofana állt be. 

69. perc: Otele iramodott meg a jobb oldalon, megkerülte a Sepsi védelmét, majd közére tette a labdát – szöglet!  

64. perc: Laukzemis helyett Otele a pályán a hazaiaknál.   

60. perc: Ubbink lerúgta Aganovicsot, majd reklamálásért begyűjtött egy sárga lapot. 

58. perc: Achahbar és Askovszki helyett Paun és Golofca a pályán a Sepsinél.

56. perc: Forró pillanatok a Sepsi kapuja előtt – háromszor is veszélyes beadás érkezett az UTA játékosaitól, de mindegyik alkalommal sikerült tisztáznia a vendégeknek. 

51. perc: Aganovic ugratta ki Askovszkit, utóbbi azonban nem érte el a labdát, ami így Iacobé lett. Ziccer lehetett volna.   

ELINDULT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ!

FÉLIDŐ! 

45. perc: KIMARADT A ZICCER! Stefanescu középre tett labdájáról – ha egy hajszállal is, de – lemaradt Luckassen, pedig már csak be kellett volna gurítania a labdát.  

44. perc: Hosszú idő után lehetőség a Sepsi előtt – egy bal oldali szögletet követően Ninaj fejelhetett, de mellé.  

38. perc: Luckassen esett össze a tizenhatoson belül, de nem járt érte büntető a Sepsinek.  

36. perc: Ebben már volt veszély bőven...  Roger beadása után került Ubbink elé a labda, aki a tizenhatoson belülről, középről lőhetett, de Niczuly hatalmas védése után ebből sem lett gól. 

35. perc: Ubbink is vállalt egyet távolról, ez sem volt veszélyes a kapura. 

34. perc: Batha kapta meg a meccs első sárga lapját – jogosan. 

33. perc: A sepsiszentgyörgyiek egyik szöglete után jöhetett a hazaiak kontrája, de ez a támadás hamar elhalt.  

32. perc: Ezúttal a túloldalon, Baravykas lőtt távolról, de ez még inkább elkerülte a kaput. 

30. perc: Éledezik a Sepsi – Aganovic vállalt el egy távoli lövést, próbálkozása azonban jócskán elkerülte a hazai kaput. 

29. perc: Ez most helyzet lehetett volna... Éder González hozta fel a labdát, majd egy gyors összjáték után a tizenhatos szélén tűnt fel ismét, középre ívelt, de az UTA tisztázása és Asovszki elcsúszása miatt ebből sem lett lövés. 

21. perc: Batha próbálkozott meg egy távoli lövéssel, de Niczuly résen volt, s behúzta a labdát. 

19. perc: A Sepsi egyelőre nagyjából ugyanannyit birtokolja a labdát, mint ellenfele, de lövésig még egyszer sem tudott eljutni – az UTA háromszor. 

13. perc: Ubbink középre tett labdája után Laukzemis került ziccerbe, már csak a kapussal állt szembe, de Niczuly hatalmasat védett – marad a 0–0! 

11. perc: Jobban kezdett az UTA, imént egy beadásból lett kis híján közeli fejes, de tisztáztak a vendégek. 

9. perc: Luckassen révén ezúttal a Sepsi is eljutott a hazaiak tizenhatosán belülre, de ott gyorsan szerelni tudták – nem lett belőle helyzet. 

5. perc: Az első szögletet is az Arad végezte el, de Niczuly hatástalanította a középre tett labdát. 

Nagyjából 4000 néző látogatott ki a szombat kora délutáni összecsapásra. 

2. perc: Az Arad jutott el először ellenfele kapujáig, de Niczuly magabiztosan gyűjtötte be a labdát. 

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Sepsi indította útjára a labdát.  

Pirosban az UTA, zöld szerelésben a Sepsi.

ELŐZMÉNYEK

Partium és Székelyföld legjobb csapatai csapnak össze szombat délben Aradon a román élvonalban, az edzőváltáson átesett, 10 mérkőzés óta nyeretlen UTA az őszi edzőváltás után egyre jobban magára találó Sepsi OSK-t fogadja. Az aradiak 7, a szentgyörgyiek 6 pontra vannak lemaradva a felsőházi rájátszást érő helyekről, és mivel az alapszakaszból már csak hét forduló van hátra, a szombati vesztes play-off esélyei minimálisra csökkennek.   

Az UTA edzői posztjáról kedden két és fél év után lemondó Bálint László helyét átvevő Ionut Badea székfoglaló beszédében kijelentette: amíg van matematikai esély, addig nem adják fel a harcot a rájátszásért. A 46 éves tréner olyannyira hisz az előrelépésben, hogy a tárgyalások során a Top6-ért járó bónuszt tekintette az egyik legfontosabb kérdésnek. Aradon az edzőváltás mellett David Miculescu eladása is terítéken volt a napokban, ám a klub elutasította a FCSB 700 ezer eurós ajánlatát a 20 éves, idén hat gólos szélső megvásárlására.  

Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője elismerte, hogy jól ismeri ugyan Badeát, de egy ilyen edzőváltás után nem tudja megjósolni, az új edző milyen területen és milyen mértékben változtat elődje játékán. „Most minden meccs háború, mert az első tízből mindenki a play-offba akar jutni, de a Craiova legyőzése után megvan a kellő önbizalmunk” – fogalmazta meg csapata elszántságát az olasz szakvezető.  

BOROS MIKLÓS, CSELŐTEI MÁRK - Nemzeti Sport

SEPSI OSK