Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A román élvonal alsóházi rájátszásának rangadóján a sok helyzetet elpuskázó Sepsi OSK 1–0-s vereséget szenvedett Bukarestben Adrian Mutu csapatától, a Rapidtól.

LIGA 1, ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS, 6. FORDULÓ
Rapid–Sepsi OSK 1–0 (0–0)
Bukarest, Rapid-Giulesti Stadion, 13 000 néző. Vezette: Mladinovici
Rapid: Moldovan – Belu-Iordache (Dandea, 55.), Sapunaru, Grigore, Junior Morais – Albu, Käit – Carnat (Panoiu, 79.), Ionita (Stahl, 55.), Ilie – Vojtus (Marzuk 92+2.). Vezetőedző: Adrian Mutu
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Balasa (Ispas, 83.), Mitrea, Dumitrescu – Aganovic (Vasvari, 61.), Paun – Barbut (Askovszki, 72.), Stefanescu (Fülöp, 83.), Golofca (Tincu, 72.) – Tudorie. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Ilie (80.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Alig egy hónapja – igaz, az eredeti tervekhez képest két év késéssel – átadott aréna és egy hatmeccses győzelmi sorozat – nem csoda, hogy szinte teljesen megtelt a bukaresti Giulesti-stadion a Sepsi vendégjátékára. A több 13 ezer Rapid-szurkoló tapssal fogadta Cristiano Bergodit és Ilyés Róbertet, hiszen a székelyföldi csapat olasz edzője 2007-ben és 2015-ben is ült a fővárosi klub kispadján, egyetlen romániai trófeáját, a 2007-es Szuperkupát is a Rapiddal nyerte, segítője pedig játékosként nyert bajnokságot 2003-ban a vasutas csapattal.

A pályán viszont már nem volt barátság, kőkemény csatát vívott a liga alsóházának két legjobb csapata, többnyire a Sepsi próbált kezdeményezni. A szinte csak hosszú indításokkal próbálkozó Rapid az első félidőben nem is tudott nagyobb helyzetet kialakítani. A Mezőkövesden is megfordult csatár, Jakub Vojtus is a labda helyett inkább a vendégvédőket rugdosta. A széleket uraló Sepsi viszont többször is próbára tette Horatiu Moldovant: a nehéz szögből próbálkozó Andres Dumitrescu és Catalin Golofca löketeinek hárítása mellett Marius Stefanescu átlövését is védte a hazai kapus.

Szünet után látványosan megváltozott a játék képe, a három napja szinte teljesen ugyanebben az összeállításban Román Kupa-elődöntőt játszó Sepsi ugyanis képtelen volt tartani az iramot. Moldovan helyett immár Niczuly Rolandnak kellett nagyokat védenie, aki Claudiu Belu-Iordache távoli bombáját és Vojtus fejesét is kiütötte a léc alól. Szentgyörgyi oldalon csak a csereként beállt Gabriel Vasvari talált kaput ebben a játékrészben, de Moldovan ezt is védte, tíz perccel később pedig a Rares Ilie látványos egyéni akciója és okos emelése eldöntötte a mérkőzést. 1–0

A gól után tucatnyi bukaresti szurkoló rohant a pályára ünnepelni, így az idén már több zárt kapus meccset – többek között éppen a Sepsi ellen az alapszakaszban – is játszó Rapidnak jó esélye van az újabb büntetésre. Jó két percig állt a játék, de folyamatos foci már nem volt az újrakezdés után sem.

A legvégén a Sepsinek így is volt egy hatalmas egyenlítési lehetősége, de Sztefan Askovszki két méterről, senkitől sem zavartatva fölé fejelte a labdát. A két hónapos veretlenségét elvesztő Sepsinek ezzel minimális esélye maradt az alsóház megnyerésére, a télen Kisvárdán is szóba került edző, Adrian Mutu viszont már hetes győzelmi sorozatot épített a Rapidnál.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. NYERT A RAPID.

90+4. perc. Moldovan kap sárga lapot időhúzásért.

90+3. perc. KIMARAD AZ EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG. Dimitrov ad be jobbról, Tudorie a kapu elé fejeli a labdát, amelyet a szabadon berobbanó Askovszki 2 méterről fölé fejel.

90+2. perc. Vojtus helyett Marzuk a pályán.

5 perc a hosszabbítás.

85. perc. Kait küld 25 méterről erős lövés a jobb alsóra sarokra, de Niczuly vetődve hárít.

83. perc. Stefanescu helyett Fülöp, Balasa helyett Ispas állt be.

A gól után percekig áll a játék, több Rapid-szurkoló is a pályára rohant ünnepelni.

80. perc. 1–0, RARES ILIE. Käit elől elfejelik a labdát a Sepsi védői, amely Rares Iliéhez kerül, aki elhúz Dimitrov és Balasa mellett, majd 9 méterről, balról, jobb külsővel a kifutó Niczuly felett a hosszú sarokba emeli a labdát.

79. perc. Carnat helyett Panoiu áll be.

77. perc. Mitrea kapta a mérkőzés első sárga lapját, a jobb szélen leforudló Stahlt rántotta le.

74. perc. Carnat balról belőtt labdája fejen találja Albut, de a magasból lehulló labdát könnyedén fogja meg Niczuly.

72. perc. Cserék: Barbut helyett Askovszki, Golofca helyett Tincu áll be.

71. perc. Golofca beadása Stefanescut keresi, de Vasvarit találja meg, akinek 20 méteres lapos lövését védi Moldovan.

68. perc. Újabb ápolás, Dandea és Tudorie fejelt össze, a szentgyörgyi csatár maradt a földön.

65. perc. Käit előreívelt labdáját a lesről induló Vojtus mellé fejeli és közben Niczulyt is letarolja, ápolni kell a Sepsi kapusát.

62. perc. EGY FEJES, EGY LÖVÉS, EGY VÉDÉS. Vojtus fejel 13 méterről kapura, Niczuly szögletre tolja a nagy ívben a léc alá érkező labdát. A sarokrúgás után Carnat 15 méterről fölé lő.

61. perc. Aganovic is megsérült, Vasvari áll be a helyére.

55. perc. Belu-Iordache helyett Dandea, Ionita helyett Stahl.

53. perc. Belu-Iordache látványos becsúszással szereli a bal szélen meglóduló Barbutot, de ő maga sérül bele. A társai már az orvos érkezése lőtt cserét jeleznek

51. perc. HAZAI HELYZET! Belu-Iordache váratlanul 32 méterről kapura lő, a nagy erős, de középre tartó labdát azonban Niczuly kiüti a léc alól.

48. perc. Ionita lő 18 méterről a jobb felső sarok fölé.

47. perc. Junior Morais indításával Käit tör be középen a Sepsi tizenhatosára, de Dumitrescu becsúszva szereli a lövés előtt.

46. perc. Junior Morais a tizenhatos bal sarkáról próbálkozik lövéssel, de a labda messzire elkerüli a hosszú sarkot.

FOLYTATÓDIK A MECCS. Csere nincs.

45+2. perc. Két perc hosszabbítás után VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK.

45. perc. Most a Rapid kapitányát, Sapunarut kell ápolni, aki Paunnal rúgott össze.

42. perc. MEGINT MUNKÁBAN A BUKARESTI KAPUS. Stefanescu 16 méterről küld erős, lapos lövést a bal alsóra sarokra, Moldovan azonban leér és a kapufa mellett megfogja a labdát.

40. perc. Belu-Iordache ad be a sarokzászlótól, Balasa azonban becsúszva megelőzi a középen érkező Vojtust.

34. perc. MOLDOVAN, MOLDOVAN ÉS MOLDOVAN... Barbut két hazai védőt is megforgat a tizenhatosban, de lapos beadása nem jut el Tudoriéhez, Moldovan rávetődik a labdára

30. perc. ÚJABB LEHETŐSÉG A VENDÉGEK ELŐTT. Dimitrov passzol a tizenhatosban üresen álló Golofcához, aki jobbról, 10 méterről célozza meg a hosszú sarkot, de Moldovan vetődve kiüti a labdát.

26. perc. SEPSI-HELYZET! Golofca indítja a tizenhatos bal felében betörő Dumitrescut, aki estében küldi kapura a labdát, de a kivetődő Moldovanban elakad a labda.

23. perc. Barbut lövi be jobbról, az alapvonalról a kapu elé a labdát, de Tudorie és Golofca is elvéti

20. perc. Szép hazai támadás fut a bal oldalon, de Junior Morais beadás helyett kirúgja a labdát a nézők közé. 

13. perc. A volt mezőkövesdi Vojtus most Balasát ütközi le, ismét bejött a szentgyörgyi orvosi stáb.

12. perc. Dumitrescu tört előre a bal szélen, laposan középre lőtt labdáját a kivetődő Moldovan csípte el a középen érkező Tudorie elől.

10. perc. Carnat jobbról beívelt labdájára Ilie ugrik fel fejelni a tizenegyes pontnál, de nem tudja kapu felé küldeni a labdát, amely az oldalvonalon megy ki.

6. perc. Vojtus és Dimitrov ütközése után ápolni kell a Sepsi jobbhátvédjét.

Bordó-fehérben a Rapid, zöldben a Sepsi. Majdnem telt ház van, úgy 13 ezer néző a lelátón, közte egy mintegy 150 fős szentgyörgyi tábor.

 ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS. A Sepsi kezdett.

ELŐZMÉNYEK

A román élvonal két legjobb formában levő csapata, a Rapid és a Sepsi OSK vívja szombat este Bukarestben az alsóházi rájátszás rangadóját. A 35 pontos fővárosi és a 33 pontos székelyföldi együttes foglalja el jelenleg az európai kupaszereplésért kiírt osztályozóra jogosító első és második helyet, ám a sorrendnek is van jelentősége, hiszen az előrébb végző gárda játszhat majd hazai pályán.

A Rapid egy hónapja vehette birtokba vadonatúj, 14 ezer férőhelyes stadionját, ráadásul amióta a román szövetségi kapitányi posztról és a kisvárdai kispadról is lemaradó Adrian Mutu lett az edző, hatból hat meccset nyert. A Sepsi már két hónapja veretlen, legutóbbi nyolc bajnoki és kupamérkőzésén hétszer győzött – viszont a szentgyörgyi futballisták a szerdai, Universitatea Craiova elleni Román Kupa-elődöntő fáradtságával a lábukban játszanak majd.

„A  Craiova rengeteg energiánkat leszívta, erőnlétileg és mentálisan is regenerálódnunk kell. Biztos, hogy érezzük majd a fáradtságot, de a morálunk jó. Sok néző lesz és nagy nyomás, de bízunk magunkban, nyerni megyünk Bukarestbe” – mondta Cristiano Bergodi, a Sepsi olasz vezetőedzője a klub közösségi oldalain közzétett nyilatkozatában.

Székelyföld második ligás csapata, az FK Csíkszereda már két fordulóval az évad vége előtt megnyerte alsóházi csoportját, miután pénteken 3-1-re győzött Bukarestben a Metaloglobus ellen, hét pontra növelve előnyét.

Az élcsoport állása az alsóházban:   1. Rapid 35 pont (5 mérk.), 2. Sepsi 33 (5), 3. Botosani 32 (5)

BOROS MIKLÓS - Nemzeti Sport

SEPSI OSK