Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

Jó iramú, küzdelmes első félidő után végül egyik csapat sem tudta eldönteni az összecsapást, így 0–0-s döntetlennel zárult a Sepsi OSK–FCSB összecsapás a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Liga 1) 21. fordulójában.

Jó iramú első félidőt játszott egymással a Sepsi OSK és az FCSB 

ROMÁN LIGA 1
21. FORDULÓ
Sepsi OSK–FCSB 0–0 (0–0)
Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna, 4200 néző. V.: A. Cojocaru
Sepsi OSK: Niczuly – Aganovic (Dumitrescu, 86.), Ninaj, Mitrea, Ispas – Eder González, Paun – Barbut (Askovszki, 78.), Achahbar, Stefanescu (Golofca, 78.) – Damascan (Luckassen, 61.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FCSB: Tarnovanu – Cretu, Miron, Cristea, Radunovics – Olaru, Sut (O. Popescu, 62.), Tanase – Cordea (Budescu, 86.), Dumiter (Keserü, szünetben), Gheorghe (Oaida, szünetben). Vezetőedző: Anton Petrea

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy 21 éves, idén először védő kapuson múlott, hogy a Sepsi OSK nem tudta legyőzni az FCSB-t, pedig végig jobban játszott a bukaresti sztárcsapatnál. Sérülések és eltiltások miatt ugyanis a vendégeknél csupán kapusposzton állt rendelkezésre a kötelező utánpótláskorú játékos, Stefan Tarnovanu pedig négy hatalmas bravúrral akadályozta meg a székelyföldiek sikerét.

A járványügyi szabályok miatt még mindig csupán félházas meccseket lehet rendezni a román élvonalban, de a Sepsi OSK Aréna első nézőcsúcsát felállító 4200 nézőnek köszönhetően a más városokban helyi szimpatizánsok által is fogadott FCSB-t most kimondottan ellenséges hangulat várta Sepsiszentgyörgyön. Erre rátett a székelyföldi csapat is, amely agresszív letámadással nyírta ki a bukaresti együttes labdabirtoklásra épülő, sokpasszos játékát, uralta a középpályát és több ígéretes támadást vezetett. A legnagyobb lehetőség Anass Achahbar előtt adódott, aki már csak a vendégkapussal állt szemben, ám Tarnovanu csípővel védte a lövést. A sokat szabálytalankodó bukarestiek három sárgával zárták az első félidőt és legalább egy megúszott büntetővel, mert Adrian Cojocaru játékvezető sem a Iulian Cristea, sem a Florin Tanase kezére pattanó labdát nem látta szabálytalannak.

Szünet után is a Sepsi lendületes elfutásaiban volt jóval több veszély, ám Eder González a kiugrása után szintén a kapusba lőtt. Erre már volt fővárosi válasz, Razvan Oaida pörgette a lécre a labdát, miközben a Kevin Luckassen vélt fellökése miatt harmadszor is büntetőt reklamáló szentgyörgyi edző, Cristiano Bergodi piros lapot kapott. A végjáték kontrafutballjában szintén az FCSB kapujára mentek a jó lövések, de Tarnovanu kiszedte a léc alól Catalin Golofca bombáját, majd a szöglet után Achahbar jobb alsó sarokba tartó lapos lövését is. A gól nélküli döntetlennek pedig alighanem csak Kolozsváron örültek, a listavezető CFR így 10 pontos előnnyel ment a téli szünetre.

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: Itt a vége, 0–0-s döntetlennel zárult a mérkőzés.

90+1. perc: Cretu lőtt éles szögből a rövid sarok felé, de a labda elkerülte a kaput.

HÁROM PERC A RÁADÁS!

89. perc: Tűzijáték a bukarestiek kapuja előtt: Achahbar 15 méterről lőtt a jobb alsó sarok felé, de a vendégek kapusa ezt is kitolta.

88. perc: Golofca 15 méteres lövése a jobb felső felé tartott, azonban Tarnovanu szögletre tudta ütni a labdát.

86. perc: A hazaiaknál Aganovic helyére érkezik Dumitrescu, míg a vendégeknél Cordea számára ért véget a mérkőzés, a helyén Budescu.

83. perc: Luckassen fordulásból lőtt 19 méterről laposan, azonban Tarnovanu védeni tudta a középre tartó labdát.

80. perc: Ovidiu Popescu kapott sárga lapot, Askovszkit buktatta a Sepsi ellentámadásánál.

78. perc: Stefanescu és Barbut hagyja el a pályát, a helyükön Golofca és Askovszki.

78. perc: Stefanescu kapott sárga lapot műesésért.

77. perc: Keserü futott el egy hosszú indításra, de Ispas lerántotta, így oda a helyzet.

75. perc: Paun lépett ki középen, átesett a kivetődő kapuson, de már lesen tartózkodott, így az FCSB jöhet szabadrúgással.

74. perc: Miron kap sárga lapot, miután Barbutot állította meg szabálytalanul.

68. perc: Tanase baloldali szöglete után a rövid saroknál érkező Oaida pörgette kapura a labdát, de csak a felső lécet találta el.

66. perc: Luckassen átesett Radunovics lábán, a bíró azonban ezt sem látta tizenegyesnek – jogosan, hiszen test a test elleni párharc volt. Cristiano Bergodi ezzel viszont nem értett egyet, hevesen reagált, ami miatt kiállították.

65. perc: Stefanescu baloldali beadása után Miron fejelte ki a labdát, amelyet Aganovic 20 méterről kapásból visszalőtt, de jócskán a kapu fölé.

64. perc: Achahbar remek mélységi passza után Eder már csak a kapussal állt szemben az ötös bal sarkánál, de Tarnovanu ezt a lövést is védeni tudta.

62. perc: Sut is elhagyja a pályát, Ovidiu Popescu a helyén.

61. perc: Csere hazai oldalon, Damascan helyére érkezik Luckassen.

58. perc: Barbut futott el a jobb szélen, befelé cselezett, aztán 14 méterről a hosszú sarok fölé tekerte a labdát, miközben négy társa várta a beadást.

57. perc: Hosszú idő után az első vendég helyzet: 14 méterről próbálkozott Tanase, de a labda Niczuly kezében kötött ki. Ráadásul az FCSB játékosának passzoló Cordea már lesen volt.

53. perc: Ispas baloldali centerezését Cristea menti szögletre az ötösön belül érkező három Sepsi-támadó elől.

52. perc: Achahbar tör be jobbról az FCSB tizenhatosán belülre, de lapos lövése nem okoz gondot.

51. perc: Eder González reklamált, amit a játékvezető sárga lappal „jutalmazott".

46. perc: Gheorghe és Dumiter hagyja el a pályát, a helyükön Oaida és Keserü.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész.

A szentgyörgyi szurkolók a szünetben több száz plüssállatot dobtak a pályára, amelyek karácsonyi ajándékok lesznek rászoruló gyerekeknek.

5+1. perc: Véget ért az első félidő.

45+1. perc: Aganovic löki fel Tanasét, a reklamáló Ninaj pedig sárga lapot kapott.

EGY PERC A RÁADÁS!

42. perc: Damascan lövését blokkolta az egyik védő,  Eder csapott le a labdára, de az ötösön belül Tarnovanu megmutatta, hogy ki azúr, és megállította a lehetőséget.

41. perc: Paun indítja a védők mögé befutó Stefanescut, de a kivetődő Tarnovanu előbb ér oda a labdára.

39. perc: Paun próbálkozott 17 méterről, azonban középre tartó lövését Tarnovanu letérdelve megfogta.

37. perc: Három Sepsi-játékos indít ellentámadást, de Achahbar jobbról beívelt labdája a kapus kezében köt ki.

35. perc: Damascan lőtt 23 méterről, laosan, de jócskán a bal sarok mellé.

34. perc: Olaru próbált egy átlövéssel operálni, amibe Sut is beletette a lábát, de a lehulló labdát megfogta Niczuly.

30. perc: Stefanescu 22 méterről lőtt kapura, de a léc alá, középre tartó labdáját Tarnovanu megfogta.

29. perc: Damascan lőtt kapura, de blokkolni tudták a próbálkozást, ami Achahbar elé pattant. A holland tíz méterről, balról lőhetett, de Tarnovanu kirontott a kapujából, és szögletre mentett.

27. perc: Bukarestben úgy gondolják most van ősz, hullnak a sárga „levelek", azaz lapok. Ezúttal Cretu rúgta le Stefanescut, ami sárgát ért a játékvezetőnél.

26. perc: Szöglettel következhet az FCSB: a középre ívelt labdát Tanase fejeli kapura, de végül a vállával tud játékba avatkozni, azonban ez nem okozott veszélyt.

25. perc: Olaru kapott jó labdát a szentgyörgyi tizenhatoson belül, de Ninajt nem tudta kicselezni.

22. perc: Achahbar végezte el a szabadrúgást, a labda az ötösön belül pattant le, de Ninaj elől felszabadítottak a védők. Nagy valószínűséggel ennél a szituációnál is elmulasztott egy ítéletet a játékvezető: a pattanásnál nagy valószínűséggel Tanase kezét érintette a labda.

20. perc: Radunovics rúgta fel Aganovicot a jobb szélen, neki is jár a sárga.

19. perc: Olaru próbálkozott egy szép bukaresti támadás után 17 méterről, azonban gyengén lőtt nagyon mellé.

13. perc: Bukaresti szöglet után akadt dolga Niczulynak. A hazaiak kapusa Miron fejese után fogta meg a kapu közepébe tartó labdát.

11. perc: Újabb gyanús eset, ami után a bíró sípja néma marad: Barbut ugrott volna ki, Tanase visszarántotta a tizenhatos előterében, de nem ítélt semmit a játékvezető.

7. perc: Olaru rátipor a becsúszó Achahbar bokájára. A játékvezető nem hezitál sárga lappal „jutalmazza" a belépőt.

6. perc: BÜNTETŐ! Kiáltottak fel egyhangúlag a Sepsi játékosai egy kezezésgyanús szituációban, azonban a játékvezető továbbot int.

A hivatalos nézőszám 4200, amely a jelenleg érvényes járványhelyzeti szabályok miatt telt házat jelent.

2. perc: A kaputól több mint 30 méterre kapott szabadrúgást a Sepsi, Aganovic gondolt egyet, kapura lőtte, azonban Tarnovanu könnyedén megfogta a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Sepsi végezte el a kezdőrúgást.

A Sepsi OSK szokásos, piros-fehér szerelésében a pályán, míg az FCSB tiszta fehérben vonult ki a gyepre.

ELŐZMÉNYEK

A Sepsi OSK jó formában várja az FCSB elleni rangadót, hiszen a szentgyörgyiek legutóbb október 25-én szenvedtek vereséget még a CFR Cluj elleni bajnokin, azóta négy győzelem mellett háromszor játszottak döntetlent. A bukarestiek sem panaszkodhatnak: legutóbb ők is a kolozsváriaktól kaptak ki (augusztus 29.), azonban azóta a bajnokságban 12 alkalommal nyertek és egyszer játszottak döntetlent.

Az FCSB jelenleg 20 mérkőzésen így 46 pontot gyűjtött és 11 ponttal marad el az éllovas, egy mérkőzéssel többet játszó CFR Cluj mögött. A Sepsi OSK ezzel szemben mindössze csak 25 pontot szerzett, amellyel jelenleg a 10. helyen áll, egy győzelemmel pedig akár két pozíciót is javíthatna.

A két csapat első egymás elleni mérkőzése ebben az idényben 1–1-es döntetlennel járult, ami nem akkora csoda annak fényében, hogy az elmúlt öt találkozójukból csupán egy dőlt el: április 25-én a Sepsi 2–1-re nyert az FCSB otthonában.

BOROS MIKLÓS, SZABÓ RÓBERT - Nemzeti Sport

SEPSI OSK